Praktické informace

Praktické rady pro péči o miminko

První rok života dítěte má klíčový význam, neboť se v jeho průběhu vytváří základy vědomostí a schopností ve všech oblastech psychomotorického vývoje.

Abychom miminku ulehčili poporodní adaptaci a první dny „na světě“, při péči o něj vycházíme z toho, jak bylo uložené v děloze, co cítilo, vnímalo … .
POLOHA KLUBÍČKA, v níž bylo dítě uložené v děloze, je pro něj důležitá zejména při manipulaci a to zvláště při zvedání, pokládání a nošení miminka.

MĚKKÝ PROSTOR, zajišťovala plodová voda, tuto potřebu můžete v prvních týdnech života novorozence dostatečně nahradit používáním hnízdečka, zavinovaček (nejlépe péřových) a to v postýlce i v kočárku.

OHRANIČENÝ-OMEZENÝ PROSTOR má pro dítě velký význam zejména při spánku, kojení a koupání.

RYTMUS dýchání a srdeční provázel dítě po celou dobu v děloze. Je důležité dopřát miminku vaši náruč dle jeho potřeby. Pokud je miminko v prvních dnech po porodu, neklidné a uplakané, nechte jej opětovně poslouchat vaše srdce a dech, polohujte jej na váš hrudník, dopřejte mu kontakt kůže s kůží (dítě v pleně na obnažený hrudník), ujistěte jej, že jste tu stále pro něj.

TLUMENÉ SVĚTLO se snažte dodržovat při spánku, relaxaci a neklidu miminka.

Pravidelně, na krátké okamžiky a pod vašim dohledem, pokládejte miminko na bříško, aby mohlo posilovat svaly celého trupu a nastartovat kvalitní motorický vývoj.
Čím hůře se dítě adaptuje na svět, tím více potřebuje pocit jistoty-rituály a sociální vazby. Novorozenec nejde rozchovat, mnohdy jen potřebuje ujistit a ubezpečit, že tu pro něj jste.